L’informe sobre el finançament de l’educació universitària a tot l’estat que ha fet CCOO i la Fundació 1r de Maig alerta d’una greu manca de finançament de la universitat pública a Espanya, que ha patit una caiguda del 14% en termes reals des del 2009. El 2022, la despesa pública en educació superior va ser només del 0,86% del PIB, lluny de la mitjana de la UE (1,27%) i de la OCDE (1,36%). La inversió per estudiant (14.432 €) és un 23% inferior a la mitjana de la OCDE.
En l’informe, Catalunya destaca negativament: el 20% dels ingressos de les universitats públiques catalanes provenen directament de les matrícules dels estudiants, una de les xifres més altes de l’Estat, només superada per Madrid (22%) i molt per sobre de la mitjana espanyola (13,5%). Això implica una càrrega econòmica molt elevada per a les famílies catalanes i accentua les desigualtats d’accés, tal com hem denunciat repetidament des de CCOO.
A més, la proporció de finançament públic directe a les universitats catalanes és de les més baixes de tot l’Estat: Mentre que la mitjana espanyola de finançament públic representa el 81,3% dels ingressos universitaris, a Catalunya aquesta xifra cau fins al 73,7%. Només la comunitat que presideix Isabel Diaz Ayuso està per sota (72,6%). Altres comunitats, com Andalusia, Castella i Lleó o Galícia, superen el 85% de finançament públic. Aquesta situació fa que les universitats catalanes tinguin una major dependència de recursos propis i de les aportacions de l’alumnat, cosa que limita la seva capacitat per garantir l’equitat i la qualitat.
CCOO hem recollit 57.741 signatures que han fet possible una ILP (Iniciativa Legislativa Popular) que vol assegurar que el 6% del PIB de Catalunya es dediqui a Educació. Aquesta ILP, que ja es troba en tràmit parlamentari, garantirà que l’Educació al nostre país -des del 0-3 a la Universitat- disposi d’un finançament igual a la mitjana de la OCDE, estable i lligat al PIB català, i no als pressupostos que s’han d’aprovar anualment.
L’informe de CCOO reclama una millora urgent de la inversió pública i una reducció de la dependència de les taxes per garantir l’equitat i la qualitat del sistema universitari.
Pots consultar el contingut de l’informe aquí: Finançament de l’Educació Universitària a l’estat (PDF).