La Xarxa Vives d’Universitats ha publicat el seu informe “Via Universitària 2025” i confirma que l’accés a la universitat catalana continua marcat per les desigualtats socioeconòmiques, tal com hem denunciat des de CCOO des de fa més de deu anys. Tant és així que només un 9% de l’estudiantat prové de famílies de classe social baixa, mentre que el 62% són de classe alta i el 29% de classe mitjana. Això evidencia que el poder adquisitiu és un factor determinant per accedir i mantenir-se als estudis universitaris.
Les principals barreres per a l’alumnat de rendes baixes són:
- Dependència econòmica de la família: la majoria d’estudiants no poden emancipar-se i el cost dels estudis recau sobre l’economia familiar.
- Les beques són insuficients i han disminuït com a font d’ingressos (del 17,2% al 13,9%), mentre que el treball remunerat durant els estudis guanya pes (22,2%). Cal modular el sistema de beques i taxes universitàries per reduir la segregació de camps d’estudi per origen social.
- El preu de la matrícula i les despeses associades continuen sent un obstacle important, tot i les polítiques de reducció i ajuts.
L’informe recomana incrementar les polítiques d’equitat, ampliar beques i ajuts, i revisar el model de finançament universitari per garantir un accés realment igualitari. També es recomana garantir l’accés a l’habitatge, a lloguer compartit i a residències universitàries, especialment en àrees amb forta pressió immobiliària. En un altre apartat se’ns alerta sobre l’impacte de la precarietat i l’ansietat en el benestar de l’estudiantat, especialment entre els col·lectius més vulnerables. Des de CCOO exigim al Departament de Recerca i Universitats la implantació de mesures per revertir aquesta situació al nostre país, unes mesures que hauran de ser acordades, com a mínim, amb les universitats i els sindicats més representatius de l’àmbit universitari a Catalunya.
Pots consultar l’informe oficial aquí: Via Universitària 2025. Informe executiu (PDF)